Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Vi er mange der kender til det. Sure opstød, halsbrand og sviende smerter i den øvre del af maven er et hyppigt forekommende problem hos den danske befolkning. Dette gør det dog desværre hverken mindre ubehagelig eller generende. Disse symptomer er nemlig yderst generende og kan medføre meget ubehag og forstyrrelse i dagligdagen. Hvis man ofte oplever disse gener, kan det resultere i et generet spiserør, der ydermere kan ende ud i spiserørskatar, hvilket er en betændelse nederst i spiserøret. Men hvad kan man gøre for at bekæmpe denne sviende fornemmelse i halsen og disse ubehagelige smerter i maven? Det vil du i denne artikel finde svar på.

 

Hvad skyldes spiserørskatar, for meget mavesyre og sure opstød?

De ubehagelige sure opstød og den velkendte sviende fornemmelse i mellemgulvet, bag brystbenet eller i halsen, som forværres ved foroverbøjning og ved liggende hvile, er generende symptomer, som vi er mange der kan nikke genkendende til. Men hvad kan det skyldes? Sure opstød og for meget mavesyre kan ofte komme i udbrud eller forværres ved indtag af for meget kaffe eller rødvin. Hvis man oplever for meget mavesyre samt sure opstød gentagende gange igennem en længere periode, kan det udvikles til spiserørskatar. Hvis man lider af spiserørskatar, mavesyre og sure opstød kan man derfor med fordel undgå drikkevarer som kaffe, rødvin og generelt alkohol. Der er dog også andre faktorer, der kan øge tendensen til spiserørskatar. Overvægt er en af de klassiske syndere for mavesyre i spiserøret, ligesom fede måltider og især chokolade, pebermynte, kaffe og alkohol kan øge tendensen til spiserørskatar, hvorfor det er en god idé at undgå netop dette. Rygestop kan ligeledes reducere risikoen for mavesyre-refluks. 

 

Håndkøbsmedicin der reducerer og neutraliserer mavesyren

Foruden de store livsændringer kan små ting i hverdagen være behjælpeligt mod for meget mavesyre, sure opstød og mavekatar. Symptomerne forværres ofte, når man ligger ned, og derfor kan du forsøge at placere hovedet højere, når du skal sove ved hjælp af eksempelvis en ekstra hovedpude, som kan gøre søvnen mere behagelig. Symptomerne kan ligeledes lindres med den rette håndkøbsmedicin, der reducerer og neutraliserer mavesyren som eksempelvis Pantoprazol, der fungerer som syrepumpehæmmer og derved benyttes ved behandling af mavesår og spiserørskatar. Dette lægemiddel virker hurtigt effektivt og gennem længere tid mod generede sure opstød, for meget mavesyre og den velkendt ubehagelige svien.