Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

I dag det så skræmmende normalt at komme til at skulle håndtere stress på et tidspunkt i ens liv, at man siger, at omkring 25% af alle voksne allerede går rundt med stress.

Der er mange forskellige symptomer at kigge efter, når man ønsker at klarlægge om man selv, eller måske en kollega, har stress.

 

Hvad skal man kigge efter?

Det kan være svært at identificere nogle af de fysiske symptomer, der kan opstå som følge af stress hos andre. Det kan jo fx være svært at se på din kollega, om hans eller hendes hjerte slår hurtigere, om personen sidder med indre uro, hovedpine, muskelspændinger eller føler sig helt udmattet.

Der er dog andre, lettere identificérbare, symptomer, man kan kigge efter hos sine kollegaer. Du kan fx forsøge at være opmærksom på, om din kollega begynder at tabe sig meget (selvom det selvfølgelig kan være tegn på mange andre ting – fx en spiseforstyrrelse, der er i spil) eller ikke spiser ordentligt med i middagspausen, søger konflikter, har blanke øjne, bliver hurtigt frustreret over arbejdsopgaver, virker til at have svært ved at koncentrere sig, isolerer sig, har nedsat humor eller lignende. Vi er jo alle forskellige, så helt overordnet kan man sige, at man skal kigge efter en tydelig adfærdsændring.

 

Hvad gør du, hvis du opdager, din kollega er stresset?

Det kan være rigtig svært at tage snakken, hvis man opdager nogle af følgende symptomer hos en kollega. Men det er vigtigt, at du holder fast i tanken om, at det er det rigtige at gøre. Selv hvis det bliver en ubehagelig samtale, og din kollega ikke vil lytte eller afviser bekymringen, kan det stadig sætte nogle tankeprocesser i gang, der er hensigtsmæssige for den stressramte.

Hvis du slet ikke kan tage snakken, er det også en mulighed at gå direkte til chefen med bekymringen. Det kan også være, at I er flere på arbejdspladsen, der pressede pga. et for højt forventningsniveau. Hvis problemet er generelt på arbejdspladsen, findes der terapiformer, som specificerer sig for stressbehandling på arbejdspladser, det kan I fx finde hos LIFEWORK i Odense.